Gå direkte til innholdet
Utenriksministeriet

Riddertegnet av Finlands løves orden til rektor Olav Beddari. - Finlands Ambassade, Oslo : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, Oslo

Finlands ambassade
Thomas Heftyes gate 1, Oslo
Tlf. +47-2212 4900
E-mail: sanomat.osl@formin.fi
Norsk | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal skriftStørre skrift
 
Nyheter, 16.10.2002

Riddertegnet av Finlands løves orden til rektor Olav Beddari.

Republikken Finlands president har bevilget riddertegnet av første klasse av Finlands løves orden til norsk statsborger, rektor Olav Beddari.

Olav Beddari, som ble født i Pasvikdalen i 1928, har fortjenestefullt fremmet samarbeidet mellom Finland og Norge på undervisningens og kulturutvekslingens område. Han har aktivt støttet utviklingen av undervisning i det finske språket i Nord-Norge, skrevet undervisningsmateriale i det finske språket for norske skoler og fungert som tolk ved møter og konferanser.

Beddari ble ferdig utdannet som lærer i Troms i 1951, og begynte som lærer i Berlevåg kommune i Varanger. Beddari flyttet i 1954 tilbake til Pasvikdalen, som ligger mellom Finland og Russland, og ble lærer ved skolen i Skogfoss kommune, der han gikk av med pensjon i 1994 fra stillingen som rektor. Beddari arbeidet som lærer i både finsk og norsk språk.

Beddari har utført banebrytende arbeid ved å intervjue finner og deres etterfølgere i Pasvikdalen og samle inn fortellinger, eventyr og folkesanger av finsk opprinnelse. Beddari har drevet opplysningsarbeid og talt for den norskfinske kulturen og utgitt leseboken "Niin saapi sanoa" i 1987. I fjor ble Beddaris bok "Fra vår grense mot Finland og Russland" utgitt.

Beddari ble tildelt Norsk-finsk kulturfonds kulturpris i 1994.

Finlands ambassadør Ole Norrback overrekker ordenen til rektor Olav Beddari under en høytidelighet mandag 21. oktober i Kirkenes.

Mer informasjon:
Presseråd René Söderman, tlf. 22 12 49 00
Honorærkonsul (Kirkenes) Steinar T. Iversen, tlf. 78 99 37 69

Skriv ut siden

Dette dokument

Oppdatert 16.10.2002


© Finlands Ambassade, Oslo | Informasjon om nettjenesten | Contact