Gå direkte til innholdet
Utenriksministeriet

Nordområdenes framtid er i Norge nå - Finlands Ambassade, Oslo : Team Finland

FINLANDS AMBASSADE, Oslo

Finlands ambassade
Thomas Heftyes gate 1, Oslo
Tlf. +47-2212 4900
E-mail: sanomat.osl@formin.fi
Norsk | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal skriftStørre skrift
 
Nyheter, 24.09.2013

Nordområdenes framtid er i Norge nå

Kuva: stevecadman, Flickr.com, ccby 2.0Kuva: stevecadman, Flickr.com, ccby 2.0

Praktfulle fjorder, karrig og vakker kyst, følsomme naturmiljøer. Oljefunn, gassrørplaner, kraftlinjer, voksende havner, vitenskaps- og teknologisentre. Stabil økonomisk vekst og kjøpere som bare vil ha det beste. Samtidig ingeniørmangel, behov for miljøkompetanse på høyt nivå og pålitelige partnere.

Alt dette og mye mer er det arktiske Norge. Det kan skrives uendelig med notater om de norske nordområdenes betydning for Finland, men de kloke trenger ingen forsikringer for å skjønne det: Her lønner det seg å være. Ikke bare på grunn av de åpenbare mulighetene for næringsaktiviteter eller investeringer. Jeg tror at et samarbeid mellom det aktive Norge og det kompetente Finland utgjør det best mulige grunnlaget for utvikling i det arktiske området.

Det er et faktum at olje- og gassaktiviteten flytter seg mot stadig nordligere havområder – les bare norske finanstidsskrifter, Twitter-meldinger fra Greenpeace eller pressemeldinger fra Statoil. Like klart er det at den arktiske havisen smelter, og at kommersiell utnytting av havruter i nord blir stadig mer fristende.

Mot Nord med Norge

Uansett hva man måtte mene om hvor heldig denne utviklingen er og om hvor fort den går, kan det ikke nektes for at Norge som en kyststat ved Nordishavet har dette tettere på livet enn Finland. Jeg synes likevel det vil være fornuftig og ansvarlig av Finland å møte disse mulighetene i nord som utfordringer sammen med Norge.

Finske bedrifters kompetanse dekker et bredt spekter av områder som Norges olje- og gassbransje har behov for, i produktplanlegging, bygg og miljøsikkerhet under utfordrende forhold. Til transport på arktiske hav trengs det førsteklasses isbryterteknologi, stadig mer spesialiserte fartøyer og kommunikasjonsteknologi av høy kvalitet. Med andre ord nettopp slik kompetanse som finnes i Finland.

Veksten på havet innebærer også vekst på den lange norskekysten. I tillegg til bedre havner og moderne infrastruktur som tåler arktiske forhold, trenger Nord-Norge nye skoler, kontorbygninger, hoteller og fungerende samfunnsplanlegging. Det er etterspørsel etter finsk bygge-, snø- og iskompetanse samt framfor alt dyktig arbeidskraft.

Også på mineralområdet er det solide forutsetninger for et utstrakt finsk-norsk samarbeid. Norge er i gang med å kartlegge sin berggrunn og har behov for tilførsel av kompetanse siden landets beste geologer og ingeniører gjerne setter kurs for oljebransjen med sine gode lønninger. Jeg tror vi sammen kan løse også miljøutfordringene i området ved å legge vekt på skolering, forskning og innovasjon.

Framtiden venter ikke på Finland

Alle bransjer og all utvikling på de arktiske områdene i Finland og Norge krever etter min mening i hvert fall to ting som basis: 1) skolering og forskning av høy kvalitet, 2) trafikkplanlegging på tvers av statsgrensene. Av erfaring vet vi at man ikke kan tape på å satse på det første. På trafikk- og logistikkområdet er det på sin side så mye for begge land å vinne at det er all grunn til å snakke om det så mye og så ofte som mulig.

I løpet av året har jeg sendt mye informasjon om dette både til offentlig hold, interesseorganisasjoner og bedrifter i Finland. Informasjonen inneholder mange tall. Investeringstall, avkastningsforventninger, anslag over størrelsen på reserver. Viktigere enn disse tallene er imidlertid at dette skjer i Nord-Norge NÅ. Det letes etter partnere til løpende og kommende prosjekter NÅ. Den beste miljøteknologien trengs NÅ. Ingeniører ansettes NÅ.

Derfor er det strålende at Europa- og utenrikshandelsminister Alexander Stubb reiser til Hammerfest 17.–19. september og har med seg 37 bedrifter fra forskjellige bransjer.

Finland og finsk ekspertise må ikke vente på den arktiske framtiden. Den ligger ikke fem, ti eller femten år foran oss. Den er i Norge nå, og den stopper ikke for Finlands skyld.

Skriv ut siden

Dette dokument

Oppdatert 24.09.2013


© Finlands Ambassade, Oslo | Informasjon om nettjenesten | Contact