Gå direkte til innholdet
Utenriksministeriet

Arktisk seminar fylte ambassadørens residens med arktiske aktører - Finlands Ambassade, Oslo : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, Oslo

Finlands ambassade
Thomas Heftyes gate 1, Oslo
Tlf. +47-2212 4900
E-mail: sanomat.osl@formin.fi
Norsk | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal skriftStørre skrift
 
Nyheter, 27.11.2018

Smart Arctic – Future Developments in the High North - seminar fylte ambassadørens residens med arktiske aktører

Finlands ambassade i Oslo arrangerte den 22. november seminaret “Smart Arctic – Future Developments in the High North” i samarbeid med Arctic Frontiers. Finland har formannskapet i Arktisk råd og målet med seminaret var å ytterligere profilere Finland som arktisk aktør.

Antell
Ambassadør Mikael Antell.

Ambassadør Mikael Antell åpnet seminaret

I sin åpningstale oppmuntret ambassadør Mikael Antell finske og norske selskaper til å samarbeide i den grønne omstillingen. Arctic Frontiers er en av verdens ledende arktiske konferanser, og arrangeres i januar hvert år i Tromsø. Samferdsels- og kommunikasjonsminister Anne Berner representerte Finland på årets Arctic Frontiers. I fjor deltok statsminister Juha Sipilä på konferansen. Norges regjering er sterkt representert på Arctic Frontiers. I tillegg til statsminister Erna Solberg kommer seks andre ministre for å delta på konferansen.

Statssekretærene understreket viktigeheten av bærekraftig økonomisk utvikling i nordområdene

Statssekretærene Matti Anttonen og Audun Halvorsen fra utenriksdepartementene i henholdsvis Finland og Norge åpnet den politiske delen av seminaret. De diskuterte betydningen av Arktisk råd i utviklingen av nordområdene, prioriteringene i den norske og finske arktiske politikken og forutsetningene for bærekraftig økonomisk utvikling i nord. Moderator i statsekretærenes debatt var direktør Ole Øvretveit fra Arctic Frontiers. Det var stor interesse for statssekretærenes synspunkter og de fikk flere spørsmål fra publikum.

Valtiosihteerit
Fra venstre: Statssekretær Matti Anttonen med sin norske kollega Audun Halvorsen fra Utenriksdepartementet.

Næringslivet var representert med store selskaper som Equinor og Fortum

Etter den politiske delen gikk ordet til representanter fra næringslivet. Finland er verdens ledende produsent av teknologiske løsninger for arktiske forhold, mens Norge er verdens ledende sjønasjon og utvikler av blå økonomi. Flere selskaper, verdensledende innenfor sin bransje, var således representert.

Paneeli
Fra venstre: Thomas Hansen (St1), Erik Skjelbred (Statnett), Henrik Hannus (Aker Solutions), Catherine Jahre-Nilsen (Equinor).

Representanter fra Aker Solutions, Statnett, Equinor og St1 fortalte i det første næringslivspanelet om bl.a. vindkraftprosjekter med Europas beste vindforhold i Nord-Norge, om kapasiteten på strømnettet i samme området, om digitalisering, om olje- og gassfeltene i Barentshavet samt om de strenge miljøkravene for aktivitet i nord.

paneeli, paneeli
Fra venstre: Arne Rinnan (Kongsberg Group), Stein Thorsager (Wärtsilä), Jens Laugesen (DN VGL) og Cato Kjølstad (Fortum Norge) samt moderator Anu Fredrikson.

I det andre næringslivspanelet hørte vi om de teknologiske løsningene som gir nye muligheter for bærekraftig økonomisk utvikling i nordområdene. Representanter fra Kongsberg Group, Fortum, Wärtsilä og DNV GL snakket om havbunnsmineraler, karbonfangst, datasentre og nye handelsruter på sjøen, for å nevne noe.

Anu Fredrikson, direktør i Arktisk økomisk råds sekretariat, var moderator. Avsluttende bemerkninger ble gitt av Harri Mäki-Reinikka, som er ambassadør og generalsekretær i Finlands Arctic Advisory Board.

logo

Temaet «Smart Arctic» skapte stor interesse også i Oslo

Residensen til ambassadøren var overfylt av forskere, diplomater, tjenestemenn og ikke minst norske og finske næringslivsrepresentanter. Lunsjen, som ble arrangert etter seminaret, ga en fin mulighet for deltakerne til å bli kjent med hverandre. Alle interesserte fikk dessverre ikke plass på seminaret, men opptak av seminaret finnes på nettsiden til Arctic Frontiers: https://www.arcticfrontiers.com/event/smart-arctic-future-developments-in-the-high-north/

tekst: Henna Kvam, Sr Rådgiver, Finlands ambassade i Oslo

Skriv ut siden

Dette dokument

Mer på internett

Oppdatert 05.12.2018


© Finlands Ambassade, Oslo | Informasjon om nettjenesten | Contact