Gå direkte til innholdet
Utenriksministeriet

To unge gründeres første møte med Finland - Finlands Ambassade, Oslo : Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, Oslo

Finlands ambassade
Thomas Heftyes gate 1, Oslo
Tlf. +47-2212 4900
E-mail: sanomat.osl@formin.fi
Norsk | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal skriftStørre skrift
 
Nyheter, 20.12.2018

To unge gründeres første møte med Finland

Alarmen går av tidligere enn vanlig på mandag morgen. På veien ut døra plukkes kofferten opp, og så er man i gang: flyet, som går fra Gardermoen kl 08.50, skal lande i Helsinki kl 11.10 lokal tid. Vi skal på SLUSH - og har gledet oss i flere uker, om ikke måneder. SLUSH er en konferanse som i år hadde over 20 000 deltakere, samtlige enten gründere, investorer, bedriftsrepresentanter, eller ildsjeler fylt til randen med ideer, potensiale, og ny innsikt.

STF

Etter å ha sjekket inn på hotellet vårt bruker vi den første dagen i Helsinki på å bli kjent med nærmiljøet, før vi drar på en samling med Nordic EdTech Forum (eller N8) for å møte med bransjefeller og bli oppdatert på dagens utdannings-teknologi-scene.

Det første vi bemerker oss er en slående likhet med Oslo - vi tar trikken gjennom brede gater med høye hus i minusgrader, før vi kommer frem til et kontorlokale i utkanten av sentrum. Her introduserer medlemmer fra N8 seg til hverandre, og kontaktdetaljer for videre samarbeid utveksles som pokemonkort i barneskolens lekeplass. Ellers er den første dagen vår kort - vi er begge slitne fra reisen, og ønsker å være uthvilte for morgendagens høydare.

Ambassadør Mikael og vinnerne på Steam Talk Finland

Det første vi gjør den neste dagen er å komme oss til hallen hvor SLUSH er, eller messukeskus, som er finsk for messehall. På dette punktet merker vi at det ikke finnes et snev av likhet mellom Finsk og Norsk: Bedrift - liiketoiminta. Trikk - raitiovaunu. Dagligvarebutikk - ruokakauppa. Det er vanskelig å henge med på alle stedsnavnene og skiltene, men heldigvis er det meste også presentert på svensk, som er et av Finlands offisielle språk i tillegg til finsk.

Vi går inn på arenaen, og blir nærmest overveldet av hvor stort det hele er - den andre enden av hallen er så langt unna at vi ikke kan se den. Vi går forbi en myriade av startup-stands på vei til åpningsseremonien, lytter til et par inspirerende foredrag, og drar på våre første møter for dagen med tilfeldige deltakere vi har avtalt å møte over nett. En av de mest nyttige funksjonene til SLUSH, i vår mening, var matchmaking-tjenesten deres. Med dette kunne man bla gjennom deltagere, filtrere de basert på interesser og bakgrunn, og dermed be om å komme i kontakt med hverandre via nett.

Etter noen timer på SLUSH beveger vi oss mot et av de mange “side-events”-ene: XcitED, en konferanse først og fremst for innovasjon og teknologi innen utdanning. Her pratet vi med veldig mange spennende ed-tech startups, og når man ser engasjementet den finske befolkningen stiller med er det lett å forstå hvorfor det Finske utdanningssystemet har blitt så velfungerende. Produktene på utstilling omhandler alt fra veldig spesifikke nisjer, som å lære å lese på barneskolen, til altomfattende digitale alternativer til det tradisjonelle skolesystemet.

Den neste dagen starter med flere forhåndsarrangerte møter fra nettportalen til SLUSH. Vi prater med investorer, bransjefeller, og mennesker som rett og slett ser ut til å ha en spennende bakgrunn. Dagen forsvinner på et blunk - en håndfull foredrag og møter senere er det på tide å få i seg litt mat før vi pakker baggene klare for utsjekk og hjemreise neste dag. Det har vært veldig lett å komme i kontakt med andre mennesker på SLUSH - alle deltakerne virker til å være med for å bygge nettverk. Våre bunker med visittkort som vi har fått fra bransjefeller, potensielle partnere, og interessante folk nærmer seg 1 cm tykk for begge to.

Flyet vårt hjem går ikke før på ettermiddagen, så vi får tid til å kikke oss litt rundt i Helsinki på den siste dagen vår. Reisen vår faller på den 6 desember, som også er Finlands selvstengighetsdag. Dagen møter oss med strålende solskinn, frisk og kald luft, og glade, avslappede finner er å finne på alle gatehjørner. En lun stemning har lagt seg over byen som et varmt teppe på en kald vinterdag, og det finske flagget pryder de fleste høyhus i sentrum.

Vi bruker den tiden vi har til rådighet på å dra og se på den berømte “Helsingin tuomiokirkko” som er en vakker domkirke midt i sentrum. Ved siden av ligger et julemarked som selger smultringer, spekemat, lokal bakst, og andre godter.

Vår tur til Finland ga mersmak - Helsinki er en vakker by med et meget velfungerende kollektivtilbud, fantastisk arkitektur, og flere spennende attraksjoner enn man kan få med seg på et par dager. Vi har hatt en fantastisk flott tur, og ser frem til å en dag besøke byen på ny.

tekst: Toralf Grande

Skriv ut siden

Oppdatert 20.12.2018


© Finlands Ambassade, Oslo | Informasjon om nettjenesten | Contact